Faeröer Eilanden

Als ik op vakantie ben kan ik het nooit laten om een aantal mooie landschappen vast te leggen. Maar als je het echt goed wil doen dan moet je óf vroeg uit de veren, óf juist midden in de nacht erop uit... En dat is niet altijd even handig als je lekker met het gezin op reis bent. De oplossing: papa-vakantie! Samen met een maatje een toffe locatie uitzoeken en jezelf een week alleen maar toeleggen op fotografie. Maar waar willen we precies naar toe? Een inspirerend rondje landschapsfotografie op Instagram en Pinterest levert al een snel een indrukwekkende shortlist op: - IJsland(natúúrlijk!) - Wales(Snowdonia) - Engeland(Zuidkust, Durdle Door)

- Noorwegen(Lofoten)

- Faeröer Eilanden(wáár??)


IJsland is natuurlijk een voor de hand liggende keuze, maar weinig origineel en inmiddels praktisch onbetaalbaar!

Hetzelfde geldt voor Lofoten. Een prachtige eilanden-archipel in het hoge noorden, waar ook het Noorderlicht te zien is. En zo kwam ik terecht op de relatief onbekende Faeröer Eilanden. Waar? Dat was de reactie die ik vooral kreeg toen ik vertelde dat ik deze eilandengroep ging bezoeken. Tijd voor een Wikipedia bezoek!

Gásadalur

De Faeröer [ˈfɛːrøər]? (Faeröers: Føroyar; Deens: Færøerne) is een eilandengroep, gelegen in de noordelijke Atlantische Oceaan in de driehoek Schotland-Noorwegen-IJsland. De archipel is een autonoom onderdeel binnen het Koninkrijk Denemarken dat niet bij de Europese Unie hoort. De naam Faeröer betekent waarschijnlijk Schapeneilanden (Deens: fårbetekent schaap; øer eilanden). Er wonen 50.730 (2017) mensen, van wie een kleine 40 procent in de hoofdstad Tórshavn. De plaatselijke Noord-Germaanse dialecten, verwant aan het IJslands, zijn gestandaardiseerd in het Faeröers.Zo, een interessant landje dus. De eilanden zijn met tunnels en bruggen aan elkaar verbonden, wat het makkelijk met om van eiland naar eiland te hoppen en het land te verkennen. Maar de Faeröer laat zich vooral kenmerken door sprookjes-achtig mooie landschappen. Perfect voor onze fototrip dus!


Direct vliegen op de eilanden kan niet, we vliegen met een overstap op Kopenhagen naar het enige vliegveld op de Faeröer. Bij aankomst worden we gelijk begroet door één van de bekendste locaties op de eilanden: het zwevende meer Sørvágsvatn.


Sørvágsvatn

Dag 1 verkennen we de hoofdstad en nemen we intrek in onze AirBnB. De volgende dag gaan we het eiland Vágar verkennen.


Fossá

We rijden langs Fossá, de grootste waterval van het land, naar het pittoreske dorpje Saksun.


Saksun

De volgende dag laten we ons huisje achter en trekken richting de noordelijke eilanden. Daar staat een trip op de planning naar het eiland Kalsoy.

Kalsoy is een klein eilandje dat alleen te bereiken is per veerboot. De boot gaat een aantal keer per dag, maar er kunnen maar een zeer beperkt aantal auto's mee. Op tijd vertrekken dus!

Kallur vuurtoren

Het doel van deze dagtrip is een hike naar het bekende vuurtorentje van het eiland. Tijdens onze gehele trip hebben we ontzettend veel mazzel met het weer. De Faeröer staat bekend om zijn weerbarstige klimaat, dat elk moment kan omslaan. We hebben uitzonderlijk veel zon gehad en nooit last gehad van de beruchte, dichte mist die hier zomaar kan opsteken.


Onze laatste stop is het plaatstje Gjógv. Gjógv betekend letterlijk "rotskloof" in het Faeröers en dat is niet te missen, want er trekt een gigantische kloof recht door het dorp.


Gjógv

Vervolgens trekken we weer naar het eiland Vágar, waar we nog één dag hebben voor we weer terug vliegen. Eén van de bekendste locaties op de eilanden is de zeeboog Drangarnir. Om er te komen moet je een zéér intensieve hike ondernemen, die je niet kan doen zonder gids. Helaas zitten we net in het laagseizoen en is het alleen nog mogelijk om de hike te doen met een peperdure privé gids. Daarom gaan we voor de tweede optie: een boottrip naar Drangarnir en het nabije eilandje Tindhólmur.


Drangarnir
Tindhólmur
Drangarnir(achterkant)
Tindhólmur(achterkant)

Op de laatste avond trakteert het eiland ons nog op een prachtige zonsondergang. Nog een keer gaan we naar misschien wel mijn favoriete plek op de Faeröer: Gásadalur.


Gásadalur

Als je Googled op de Faeröer Eilanden zal je deze karakteristieke foto van dit piepkleine dorpje(14 inwoners) veelvuldig tegen komen. En niet onterecht, want het uitzicht is werkelijk wonderschoon.

De waterval Mulafossur stroomt hier in een vrije val van 60 meter direct de zee in.


Bøur

Om te zeggen dat onze trip een succes was is een understatement. De Faeröer is een ongekend mooi land. Nog niet echt bekend bij het grote publiek en mede daardoor nog helemaal ongerept.

Het land is alles behalve goedkoop, maar ik vond het meer dan waard om hier een week te vertoeven. Ik heb mijn portfolio kunnen uitbreiden met fantastische foto's, een meer dan geslaagde reis dus!

106 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven